Selecteer een pagina

Volt Leiden leest politiek

Volt Leiden leest politiek

Politiek gaat over wat nú speelt, maar ook over de manier waarop je daar tegenaan kijkt, je idealen en denkbeelden over een betere wereld. Nou zijn wij natuurlijk niet de enigen die daarover nadenken, velen zijn ons reeds voorgegaan. En waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als iemand anders daar al over nagedacht heeft?

Marx, Mao Tse Tung, mijn persoonlijke favoriet Rousseau, er zijn nogal wat fundamenten waarop onze huidige staatsinrichting steunt, en die interessant zijn om te leren kennen. En daarom gaan we (we zijn met zijn drieën voorlopig) ons inlezen. En elkaar vertellen wat we er van vinden, zodat we onze geest kunnen slijpen als het gaat om de structuur van ons politiek denken.

Dat klinkt allemaal nogal hoogdravend en daarom beginnen we met een simpel boek van 110 pagina’s (sorry, geen youtube-filmpje) dat in drie hoofdstukken vertelt hoe Muammar Ghadaffi tegen de wereld aankeek. Wij kennen Ghadaffi vooral als een terroristenfinancier, maar hij heeft in Libië ook het onderwijs hervormd, gratis gezondheidszorg geregeld en bedrijven genationaliseerd. In 1978 heeft hij, zoals dat een echte leider betaamt, zijn visie op schrift gezet in “het Groene Boekje”. In toegankelijk Engels legt hij uit dat er naast democratie en autocratie ook “een derde weg” bestaat.

Benieuwd? Ik stuur je op aanvraag graag de tekst toe (gratis PDF) en zou het leuk vinden als er nog meer mensen mee willen lezen en bespreken.
Mail met martin.vandewardt@volteuropa.org

Loading...