Selecteer een pagina

Vijf vragen aan…

Vijf vragen aan…

Vanaf november 2021 is  Erik Camman actief bij Volt Leiden en sinds maart 2022 is hij voorlichter voor het bestuur van Volt Nederland. En nu gaat hij iets anders doen. Hoogste tijd om te praten met de man die aan boord stapte toen de storm opstak en die vindt dat hij, nu de partij in rustiger vaarwater is gekomen, ruimte moet maken. En dat hij dan de regel dat het vijf vragen moeten zijn, overtreedt, zullen we onze ‘Rebel met baard’ dan maar voor één keer vergeven.

Waarom ben je lid van Volt?

Ik vind het project Europa erg belangrijk. Ik vind het wel fijn om onderdeel van een verlichte, liberale samenleving te zijn en ik denk dat dat voor veel meer mensen geldt. Ik ben daar best missionair in. Dus toen ik besloot om Volt te stemmen vond ik ook dat ik dat moest steunen als lid. Uiteindelijk bleek binnen Volt een paar keer dat mijn expertise van pas kwam. En eigenlijk ben ik best een politiek dier, dus ik pak dat soort projecten met veel plezier aan.

En nu ga je ruimte maken?

Ja. Ik ben aan boord gekomen toen het bestuur van Volt een grote uitdaging had om de communicatie rond de schorsing (door de fractie) van Nilufer Gundogan goed te stroomlijnen. Dat project loopt, met de publicatie van het eindrapport van de werkgroep, deze maand af. Daarnaast heb ik geholpen bij het positioneren van het bestuur van Volt NL binnen de organisatie. Twee leuke klussen, die beiden nu wel zo ongeveer klaar zijn. Oze bestuursleden zijn goede woordvoerders op hun portefeuilles en hebben een goede methode om nieuwe bestuursleden snel in positie te brengen. Op het gebied van voorlichting pakt het partijkantoor haar ondersteunende rol goed op.

Is Volt nu ‘af’ ?

Dat lijkt me niet. We zijn ons aan het ontwikkelen tot een ledenvereniging. Daar zijn we, in Nederland, nog wel twee jaar mee bezig. Er zijn dit jaar veel projecten gestart die dat moeten borgen. We moeten ons vrijwilligersbeleid en onze kandidaatstellingsprocedures aanpassen aan de behoefte van onze leden. De academy is gestart. Dat laatste is erg belangrijk om talent te ontdekken en te ontwikkelen. De lokale afdelingen moeten groter en sterker worden. En niet onbelangrijk: We moeten meer met elkaar in debat over onze politieke standpunten om ervoor te zorgen dat we een duidelijk Voltgeluid blijvend laten horen.

En Volt Europa?

Volt Nederland is in korte tijd heel snel gegroeid en in het parlement gekomen. Dat heeft veel positieve energie gegeven. En tot groeistuipen geleid. Ik voorzie dat hetzelfde gaat gebeuren met Volt Europa. Ik hoop dat Volt Europa leert van de ervaring die we in Nederland hebben opgedaan en dat deze kennis wordt ingezet om de ontwikkeling van Volt in Europa te versnellen.

Wat heb je bij Volt geleerd?

Best wel veel. Op het gebied van inclusiviteit heb ik een veel subtielere positie gekregen dan ik had voordat ik bij Volt kwam. Ik heb veel geleerd van de omgang met jonge leden en me verdiept in hun drijfveren en manieren van communiceren. Ik ben bevestigd in mijn mening dat het beter is voor mensen met levenservaring om adviserend en coachend op te treden en naast het podium te staan. Je ziet dan dat de volgende generatie erop stappen en mooie dingen doen.

En wat ga je nu doen?

(Lachend) Dat is een vraag die je niet moet stellen aan iemand die mediatrainingen geeft. Maar het eerlijke antwoord is dat ik nu eerst even een maandje Volt vakantie neem en daarna wel zie wat de vereniging op mijn pad gooit.

Wat ik wel zeker weet is dat ik binnen mijn bedrijf (Klantenfabriek marketing en sales) deze zomer hard werk aan de uitrol van een nieuwe academy, die we in heel Europa gaan vermarkten. En ik ga weer veel tijd maken voor mijn belangrijkste liefde: Zeezeilen. Dat laatste is, door moderne communicatiemiddelen, steeds beter met werk te combineren. Ik ontwikkel me langzamerhand tot een zeilende nomade en dat bevalt uitermate. Het is heerlijk om ons continent rond te varen en nieuwe mensen te leren kennen.

Eigenlijk best wel een Europeaan?

Ja, eigenlijk best wel.

Loading...