Selecteer een pagina

Wie van de drie?

Wie van de drie?

China als systeemrivaal, concurrent en/of samenwerkingspartner van Europa. Zo wordt de ingewikkelde relatie met China vaak omschreven. Welk label beschrijft China in relatie tot Europa het beste? Op deze avond gingen China-deskundigen Sanne van der Lugt en Fred Sengers dieper in op de betekenis van deze drie rollen die China wordt toebedeeld en wat dit nu in de praktijk betekent voor Nederland en Europa.

Sanne van der Lugt

Sanne van der Lugt is als China-deskundige verbonden aan het LeidenAsiaCentre. Haar onderzoek richt zich op de gevolgen voor Europa van de heropkomst van China als wereldmacht. Ze kijkt met name naar China-Afrika relaties en de technologische ontwikkelingen in China op het gebied van 5G, AI en chiptechnologie. 

Keuze maken of alle drie omarmen?

De sprekers kozen voor het format van de oude spelshow “Wie van de drie”, waarbij het publiek moest kiezen welke van de drie rollen onze relatie met China het best beschrijft.

Aan de ene kant wil de EU haar relatie met China verdiepen om de gemeenschappelijke belangen (zoals bijvoorbeeld op het gebied van klimaat) te bevorderen. Tegelijkertijd streeft de EU naar meer gebalanceerde en wederkerige voorwaarden voor de economische relaties met China en helemaal aan de andere kant wil de EU haar welvaart, waarden en sociaal model beschermen tegen het succes van China/ het Chinese model. Het zijn drie totaal verschillende manieren van met China omgaan.

Fred Sengers

Mogelijk heb je Fred Sengers voorbij zien of horen komen op televisie en radio waar hij het laatste nieuws uit China vanuit zijn expertise duidelijk weet te verklaren. Fred is onafhankelijk publicist, spreker en onderzoeker Modern China.

Een goede dicussie

Op deze manier ontwikkelde zich een goede discussie met de dertig aanwezigen, waar een aantal deelnemers hun bijdrage leverde vanuit hun kennis over China en de relatie met Europa. Door deze gedachtenwisseling kregen de toekoorders en goed beeld van de complexiteit van die relatie. De ontwikkeling daarvan is een lange mars, waarbij het ook goed is om te kijken naar onze eigen houding ten aanzien van buitenlandse politiek.

Volt en China

Ook Volt is nog niet klaar met het interne debat over de manier waarop we ons verhouden tot China. Want elke stellingname heeft gevolgen voor een ander deel van ons beleid. De ontwikkeling daarvan vraagt om meer van dit soort bijeenkomsten.

De deelnemers aan deze bijeenkomst hebben hun gezamenlijke kennis over China vergroot. Tijdens de afsluitende borrel werd nog lang nagesproken. Beiden smaakten naar meer. We kijken uit naar een vervolg.

Loading...