Selecteer een pagina

Leiden van het gas af?

Leiden van het gas af?

Vroeger. Vroeger werden politieke meningen gevormd op rokerig zolderkamers met visnetten aan het plafond. Geen idee wie dat ooit had bedacht, van die visnetten, maar anno 2022 zijn de visnetten verdwenen, is de zolder rookvrij, maar is het debat nog net zo levedig en fel.

Tijdens de ledenborrel kruisten Maarten de Kok en Marc Wennekes onder leiding van Sander Vellekoop de degens (of zo je wilt: de gasleidingen) over het vraagstuk op de Regio Leiden van het gas af moet, en hoe snel. Aan de rechterkant nam Maarten het standpunt in dat alle huishoudens in Leiden zo snel mogelijk van het gas moeten, terwijl Marc naast hem voorstond om ons vooral op de grote gasverbruikers te richten en niet de individuele Leidenaar of bollenstreker op te zadelen met de hoge kosten van zo’n project.

Al snel ontstond tussen de debaters en de zaal een gesprek over waar de prioriteiten van de samenleving moeten liggen. Vraagstukken als “mag er ongeclausuleerd geld naar de energietransitie?” “Waar ligt de verantwoordelijkheid van de overheid en wat moet de burger zelf doen?” kwamen langs en uiteindelijk vonden we gezamenlijkheid in het standpunt dat het uitfaseren van gas een opdracht aan de overheid is en dat de implementatie van nieuwe technieken zoveel mogelijk, zelfs door de gemeente, moet worden gefaciliteerd.

Uiteraard eindigde het debat na een tijd aan de bar van Cafe Keyser en werden de standpunten nog een paar keer gewogen onder het genot van een gekoelde ranja of een biertje. Ook dat was ten opzichte van de lauwe pils, zittend op een kratje van de Leidse debatten van voorheen, een behoorlijke vooruitgang.

Volgende week pakken de vrouwen van Volt het op Volt Ladies Night bij Freddy’s de draad van inhoudelijk debat en gezelligheid weer op. 

Loading...