Selecteer een pagina

Leidse regio onderneemt in het buitenland

Leidse regio onderneemt in het buitenland

Woensdag 6 april vergaderden de Provinciale Staten over China, om precies te zijn de samenwerking met Chongming en de Provincie Hebei. Hebei en ZuidHolland blijken nogal wat dingen gemeen te hebben. Interesse in bloemen, glastuinbouw, havens (Rotterdam en Shanghai) en waterhuishouding. De provincie is er op bezoek geweest en heeft vorig jaar een online missie naar het gebied georganiseerd.

Bij zo’n missie worden dan bijeenkomsten georganiseerd over de verschillende onderwerpen, waardoor bedrijven en mensen de kans krijgen om in elkaars keuken mee te kijken. In dit geval ging dat digitaal, wat misschien niet optimaal, maar wel heel kosten efficiënt was.

Het levert samenwerking op, Chinese bedrijven die hier in ZuidHolland een vestiging openen, en werk voor Nederlanders daar in China. En natuurlijk vice versa. Hoe veel, is dan de vraag? Dat is altijd moeilijk te meten, het gaat vooral om het creëren van kansen, het echte effect is moeilijk te meten.

En waarom zo ver weg? Er is in Europa ook samenwerking, met de Rijn-corridoor voornamelijk, van Rotterdam naar Basel. Dat is logisch vanuit het perspectief van de haven, natuurlijk. Maar als je vanuit Leiden kijkt, naar bloemen en wetenschap, dan zijn er nog veel andere plekken waar wat te halen valt, ook dichterbij.

Iemand nog suggesties voor plekken in Europa? Neem dan contact op met Martin van de Wardt via het contactformulier op deze website.

Bijlage: Brief PZH

Loading...